Ingrediënten
* 1250 gr Aardbeien
* 500 gr Van Gilse geleisuiker speciaal
* halve citroen
* Scheutje Amaretto ( optioneel)
* 4 lege jampotjes
Bereiding
Steriliseer de potjes ( ik doe dit door de schone potjes 10 min in een oven te zetten van net geen 100 gr beslist niet warmer want dan smelt het rubber op de deksels)
Verwijder de kroontjes van de aardbeien en spoel ze even af in een vergiet
Pers de halve citroen
Doe de aardbeien citroensap geleisuiker en een heel klein beetjes water in een pan op niet te hoge stand
Laat het langzaam koken dit in verband met aanbranden
Stamp met een stamppot stamper de aardbeien een beetje grof
Er ontstaat schuim op de jam en dit schuim je af met een schuimspaan
Laat de jam zolang koken tot dat als je een paar druppels jam op een koud bordje laat druppelen het direct stolt dan is de jam klaar (dan voeg ik altijd wat Amaretto toe)
Haal de potjes uit de oven en vul ze meteen met de hete jam met behulp van een inmaak trechter
Pas op je kunt je lelijk verbranden aan de hete jam
Zorg dat de randen van de jam potjes altijd schoon blijven bij twijfel altijd even schoonmaken met een stukje nat gemaakt keukenrol
Draai de deksel er stevig op en zet ze 5 min op de kop
Na 5 min potjes omdraaien en dan hoor je wel ´plop´ als de deksels vacuüm zuigt
Als dit het geval is kun je de potjes tenminste een jaar bewaren
Maak leuke etiketten om op de potjes te plakken en doe een leuk stofje over de deksel
Ook leuk om als cadeautje weg te geven
Meestal hou ik wel een beetje jam over en dit gebruik ik voor een ontbijt parfait
Geen opmerkingen:
Een reactie posten